kysyntäjousto säästää energiakustannuksia
15. syyskuuta 2022

Mitä tarkoittaa sähkön kysyntäjousto – ja miksi sinun kannattaa kiinnostua aiheesta viimeistään nyt

Sähköjärjestelmän toiminta edellyttää, että sähkön tuotanto ja kulutus ovat jatkuvasti tasapainossa. Suomessa tätä tasapainoa ylläpitää Fingrid.

Sähkönkulutus on kaikkien verkkoon kytkettyjen kuormien summa, joten se vaihtelee jatkuvasti. Myös tuotannossa tapahtuu muutoksia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

Vuonna 2020, ensimmäistä kertaa noin 50 vuoteen, yli puolet Suomen sähköntuotannosta tuotettiin uusiutuvilla energialähteillä.

Uusiutuva sähköntuotanto lisääntyy jatkuvasti ja samalla tuotannon ja kulutuksen ylläpitoon tarvitaan entistä enemmän joustavaa kulutusta.

Useimmissa kiinteistöissä sähkön kulutus voi hetkellisesti joustaa. Kun kokoamme nämä "joustavat kuormat" Fingridin reserviin, emme pelkästään saa Fingridiltä rahallista kompensaatiota joustosta, vaan autamme samalla Suomen sähköjärjestelmää kehittymään yhä vihreämmäksi.

Kiinteistöissä joustavaa kulutusta löytyy usein esimerkiksi ilmanvaihdosta, jäähdytyksestä ja sähköisestä lämmityksestä. EnerKey Ines kysyntäjoustoanalyysi auttaa arvioimaan niissä piilevän joustavan tehopotentiaalin sekä tuottomahdollisuudet.

Sähkön kysyntäjousto voi toteutua jäähdytystehoa säätämällä esimerkiksi seuraavalla tavalla:

  • Kohteena on jäähdytysjärjestelmällä varustettu kiinteistö, jonka jäähdytysnesteen asetusarvoksi on määritetty 12 °C.
  • Lisätään kaksi arvoa sallitulle käyttöalueelle, minimi 11 °C ja maksimi 13 °C.
  • Säätelemme jäähdytysjärjestelmän kulutusta näiden asetusarvojen välillä Fingridin pyyntöjen mukaan.
  • Kiinteistön omistaja saa rahallisen korvauksen tästä joustavudesta

Asetusarvoja siirretään useita kertoja päivässä ja vain minuuteiksi kerrallaan, joten jousto ei vaikuta millään tavalla kiinteistön toimintaan tai olosuhteisiin.

Kiinteistön liittäminen kysyntäjouston piiriin etenee kolmessa vaiheessa:

  1. EG EnerKey kartoittaa potentiaaliset kohteet ja analysoi ne EG Ineksen avulla.
  2. Kumppanimme Fusebox tekee tarjouksen kiinteistöautomaation ohjelmoinnin päivittämisestä ja tarvittavista mittauksista.
  3. Kun kiinteistöautomaatio on päivitetty, joustava teho myydään Fingridille. Fusebox raportoi tapahtumat reaaliaikaisesti ja maksaa tuotot kuukausittain.

Millaisiin kiinteistöihin ratkaisu sopii? 

Sähkön kysyntäjoustosta hyötyvät kaikki normaalit kiinteistöt, joissa sähkön huipputeho ylittää 200 kW ja vuosikulutus 600 MWh.

Kiinteistössä on oltava nykyaikainen, mieluiten pilvivalvomoon liitetty automaatiojärjestelmä sekä alamittarit, joilla kulutuksen jousto todennetaan luotettavasti.  

Erityisen hyviä joustavan tehon lähteitä ovat kohteet, joissa kulutuksen ajoittumista voidaan säätää helposti. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi:

  • Kylmäsäilytystilat
  • Pumppaukset, joihin liittyy säiliökapasiteettia

Sähkön kysyntäjousto on asiakasystävällinen ja vaivaton ratkaisu, joka tuottaa asiakkaalle "ilmaista rahaa". Samaan aikaan se tarjoaa keinon pienentää Suomen sähköjärjestelmän CO2-päästöjä.