Ines Heating
08. tammikuuta 2021

Ines Heating – Mitä lämmitysenergia tunnustaa?

BLOGI

Kirjoittanut Juho Linsuri, Business Product Analyst

EnerKeyn älykkyysominaisuus Ines suoritti analyysin ilmanvaihdosta. Tämä oli ensimmäinen käyttötapaus, kun laitoimme datan aidosti työskentelemään puolestamme. Kokemus todisti, että kone pystyy tekemään hetkessä sen, johon ihmiseltä menisi useita tunteja tai jopa päiviä tehdä. Ja ensimmäisen kierroksen valmistuttua, pitäisi heti aloittaa jo tekemään seuraavaa.

Ilmanvaihdon analyysin hyvistä tuloksista viisastuneena, päätimme ottaa seuraavaksi tarkasteluun tarkemmin lämmön kulutuksen. Lämmön analyysin päätimme jakaa kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa tarkastellaan lämmön kulutusenergian jakautumista ilmanvaihdon, rakennuksen peruskuorman ja käyttöveden lämmityksen osuuksiin, sekä miten nämä osuudet vaihtelevat eri vuodenaikoina ja viikon sisällä eri kellonaikoihin.


Älä tukehdu dataan, syö se pala kerrallaan

Lämmön kokonaiskulutuksesta on vaikea nähdä mistä muutokset johtuvat ja mitä niille pitäisi tehdä. Tämän vuoksi olemme tehneet datalle pari taikatemppua, jonka avulla analysointi helpottuu.

Ensiksi jaoimme kulutuksen kolmeen osaan: käyttöveden lämmitykseen, ilmanvaihdon lämmitykseen ja peruskuormaan. Kaikki tämä tehdään veden ja kaukolämmön automaattisten mittausten avulla tekoälyä hyödyntäen, jolloin erillistä ilmanvaihdon kulutusmittausta ei tarvita.

Toinen taikatemppu on tuntitason normitus. Kaikille energia-asiantuntijoille on tuttu kuukausikulutusten normitus, mutta olemme tässä analyysissä normittanut jokaisen tunnin erikseen. Näin ollen tuntiprofiilia on helpompi tarkastella, kun lämpötilan vaihtelun vaikutus kulutusprofiiliin saadaan poistettua.


Kaikki data tottelee kuria

Data ei voi valehdella, ja kun dataa on riittävästi kuritettu tekemiemme taikatemppujen avulla, se tunnustaa mitä vaan. Kuvaajista näkee aikajanalla, jos kulutuksessa on tapahtunut muutoksia viime aikoina. Lisäksi pystyy näkemään sen, jos ilmanvaihdon lämmityksen osuus on kasvanut tai laskenut.

inesheatingpic.png

Kuva 1. Ilmanvaihdon osuus on ollut suuri hetkellisesti joulukuussa. Liekkö ilmanvaihto jäänyt päälle joulun pyhiksi?

Viikkokuvaajasta näkee tarkasti yhden viikon aikana sen, kuinka energian kulutus jakautuu viikon sisällä. Esimerkkikuvassa näkee esimerkiksi selvästi sen, että viikonloppuisin ilmanvaihto on pienemmällä teholla mitä arkipäivisin. Peruskuorma taas pysyy kutakuinkin samalla tasolla, niin kuin pitääkin.

inesheatindistribution-3.png

Kuva 2. Viikkotason kuvaajasta näkee miten kulutus vaihtelee viikon sisällä.


Paluuta vanhaan ei ole

Älykäs Ines ei suinkaan päästä dataa näin helpolla, vaan jatkaa väsymättä datan pureskelua. Tämän vuoden starttaamme kehittämällä lämmityksen analyysiä edelleen. Esimerkiksi tuulikorrelaation avulla nähdään tuntitason normitetusta kulutuksesta, millainen vaikutus tuulella on energiankulutukseen.

Näin voidaan löytää kohteet, joissa ilmatiiveys on huono ja energiatehokkuudessa olisi parantamisen varaa tiivistämällä rakenteita. Tiivistäminen on yksi harvoista rakenteisiin tehtävistä toimenpiteistä, joka on yleensä takaisinmaksuajaltaan alle 10 vuotta.

Lisäksi teemme lämmityksen tehontarpeen arvioinnin suurimmilla talvipakkasilla sekä analysoimme kiinteistön lämmitysrajan. Tehontarpeen arviointi on tarkoitus julkaista omana pakettinaan vuoden 2021 alkupuolella. Myös tämän paketin jalostamista jatketaan tekemällä siihen mm. kaukolämpöveden jäähtymän analyysejä, jotka voivat kertoa kaukolämmön vaihtimien ja säädön kunnosta.

Lämmityksen tehon analyysipaketti tähtää erityisesti huipputehojen leikkaamiseen, kaukolämmön vesivirran pienentämiseen sekä jäähtymän parantamiseen. Kaikilla edellä mainituilla on vaikutus kaukolämmön perusmaksuihin ja energiansäästöön.