land scape lake
27. toukokuuta 2021

EnerKey saa uuden omistajan vauhdittamaan kansainvälistä kasvua

EnerKey on rakentanut dataan ja älykkääseen teknologiaan pohjautuvan palvelun, joka auttaa kiinteistön omistajia pienentämään päästöjään merkittävästi sekä optimoimaan sähkön- ja lämmönkäyttöä. Vaaka Partners saattoi EnerKeyn kansainvälistymisen alkuun ja luopuu nyt omistuksestaan. Laajempaa kasvua EnerKey tavoittelee uuden omistajansa, tanskalaisen EG:n kanssa.

– EnerKey on pystynyt osoittamaan, että SaaS-palvelumme avulla asiakkaamme voivat saavuttaa sekä aitoja, todennettuja vastuullisuusvaikutuksia että konkreettisia säästöjä energiankulutuksissa. Viime vuosina olemme aloittaneet onnistuneesti laajenemisen kansainvälisille markkinoille ja EG tarjoaa EnerKeylle uuden kodin entistäkin vahvempaan kansainväliseen kasvuun, kommentoi EnerKeyn toimitusjohtaja Ilari Anttila.


Tekoäly löytää resurssihukan ja energiasyöpöt sekunneissa – vähentää päästöjä ja tuo säästöjä

EnerKeyn menestyksen avain piilee datassa ja tekoälyssä, jotka tekevät ympäristövaikutukset mitattaviksi ja näkyviksi. Ines-niminen tekoäly paitsi tunnistaa ja paikallistaa ongelmat, vertaa resurssien käyttöä ja energiankulutusta muihin vastaaviin kiinteistöihin hyödyntäen yli 20 000 kiinteistön dataa. Ines myös antaa konkreettisia toimintaehdotuksia hukan minimointiin.

– Aika tyypillistä on, että Ines löytää tehostettavaa esimerkiksi ilmanvaihdon ajastuksista – eihän ilmanvaihdon kannata pyöriä täydellä teholla kiinteistön normaalin käyttöajan ulkopuolella. Toinen tyypillinen skarppauksen paikka on lämmitykseen tai jäähdytykseen liittyvät tehottomuudet ja lämpövuodot, kuvailee Anttila.

EnerKey vähentää paitsi kiinteistön päästöjä, tuo merkittäviä säästöjä. Tekoälyn ansiosta säästyy myös ympäristövaikutusten analysointiin ihmisvoimin tarvittavaa aikaa, sillä tekoäly löytää turhat energiasyöpöt sekunneissa.

– Suurin tuhlaus tapahtuu oikeastaan siinä, jos omaa dataa ei systemaattisesti tulkita ja tehdä siihen perustuvia toimenpiteitä. Vuositason tuhlaus kumuloituu pidemmällä aikavälillä. Vastaavasti systemaattisella työllä voi saavuttaa merkittävät säästöt. Esimerkiksi Kesko on onnistunut saamaan yli 5 miljoonan euron vuosisäästöt meidän avullamme ja olemme merkittävässä asemassa auttamassa heitä pääsemään tavoitteeseensa hiilineutraaliudesta vuoteen 2025 mennessä, Anttila kertoo.

Edelleen säästöä syntyy siitä, että EnerKeyn asiakkaiden ei tarvitse tehdä kalliita järjestelmäinvestointeja, vaan EnerKey toimii Software as a Service (SaaS) -palveluna.


EnerKey kasvaa ja ensimmäiset ovet kansainvälisille markkinoille on avattu

Erityisen keskeinen oivallus EnerKeyn taipaleella on ollut kumppanoituminen energiayhtiöiden kanssa, jotka tarjoavat EnerKeyn palvelua omille loppuasiakkailleen. Alku näyttää lupaavalta, sillä jatkuvien palveluiden tilausmäärät ovat jopa kolminkertaistuneet jo tämän vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana.

Kasvua tavoitellaan paikallisten energiayhtiöiden kanssa yhteen lyöttäytymällä – energiayhtiöillä on valtavasti dataa, jonka EnerKey voi tehdä läpinäkyväksi ja helppokäyttöiseksi myös loppuasiakkaalle. Lopputuloksena voittavat kaikki: energiayhtiö voi palvella paremmin asiakastaan, asiakas voi vähentää päästöjä ja saada säästöjä – ja Jyväskylästä alkujaan ponnistanut EnerKey voi kasvaa kansainväliseksi menestystarinaksi. Tulevaisuus näyttää lupaavalta.

– Meille on tullut useampia kyselyjä eri puolilla Eurooppaa toimivilta energiayhtiöiltä, mikä on hieno signaali siitä, että kysyntää todella on! Käymme keskusteluja yli 50 energiayhtiön kanssa, palveluamme pilotoi pitkälti toistakymmentä yhtiötä ja sopimuksia on ehditty tehdä jo kuuden energiayhtiön kanssa. Kaiken kaikkiaan voisi siis sanoa, että imua kansainvälisille kentille on. Ja sehän meille sopii – me nimittäin haluamme tulla alan ykköseksi koko Euroopassa, Ilari Anttila päättää.

press-enerkey-vaaka-partners-5-1000x500.jpg
Kuvassa vasemmalla EnerKeyn toimitusjohtaja Ilari Anttila ja Vaaka Partnersin partner Tuomas Siponen (kuva: Robert Örthén)


EnerKey on juuri se yritys, jota EG on etsinyt

– Yritykset ja organisaatiot etsivät tapoja vastata tulevaan EU-lainsäädäntöön, joka velvoittaa raportoimaan mm. energian- ja vedenkulutuksen sekä polttonesteiden keskeiset tunnusluvut. Haluamme keventää asiakkaidemme taakkaa tekemällä kulutusten seuraamisesta, analysoinnista ja raportoinnista helpompaa, löytäen samalla asiakkaillemme tehokkaimmat tavat vähentää liiketoimintansa hiilijalanjälkeä. EnerKeyn avulla EG voi vastata paremmin asiakkaiden tarpeisiin sekä tukea heitä ympäristövastuullisen ja hiilineutraalin liiketoiminnan tavoittelussa, kertoo EG A/S:n toimitusjohtaja Mikkel Bardram.

EG ja Vaaka Partners ovat allekirjoittaneet yrityskaupan koskien EnerKeyn osakekannan siirtymistä EG:lle, omistajanvaihdoksen tapahtuen 2. kesäkuuta 2021.


Faktalaatikko EnerKey SaaS -palvelusta:

  • EnerKeyn tekoäly Ines etsii jatkuvasti säästöpotentiaaleja yli 100 000 energiamittauksen joukosta
  • Kokonaisuudessaan EnerKey SaaS hallitsee 140 000 mittapisteen tuottamaa kulutustietoa.
  • Palvelu kattaa 20 000 kiinteistöä
  • Tällä hetkellä yli 1 500 asiakasta
  • Pitkäjänteinen energiatehokkuustyö ja tiedolla johtaminen mahdollistaa jopa 30 % säästöt kiinteistöjen energiankulutuksessa.
  • EnerKeyn liikevaihto vuonna 2020 oli 6,2 M€
  • EnerKey työllistää 65 energia- ja teknologia-alan osaajaa


Lisätietoja:

Ilari Anttila, toimitusjohtaja, EnerKey, ilari.anttila@enerkey.com, puh. 040 526 3133

Johnny Iversen, Executive Vice President, EG Public, joika@eg.dk, phone +45 2088 7366


EnerKey lyhyesti:

EnerKey Sustainability & Energy Management System (SEMS) on yksi Pohjoismaiden johtavista energiatiedon ja -prosessien hallinnan SaaS-palveluista. Pilvipohjaisen, ISO 50001 ja ISO 14001 -sertifioidun EnerKey SaaS -palvelun vastuullisuusominaisuuksiin kuuluu päästöraportointi, jäteraportointi, liikennepolttoaineiden seuranta sekä sisäilman laatu. EnerKeyn älykkyysominaisuus Ines löytää automaattisesti säästöpotentiaalit kiinteistöjen kulutusdatasta. EnerKeytä käyttää yli 1500 asiakasta ja sillä hallitaan yli 140 000 mittapisteen tuottamat kulutustiedot 20 000 kiinteistössä. Powered by EnerKey -alustaratkaisulla energiayhtiöt ja SaaS-palvelutarjoajat voivat tarjota asiakkailleen markkinoiden johtavat vastuullisuuden ja energianhallinnan työkalut omalla brändillä ja ulkoasulla varustettuna.

Lue lisää aiheesta EnerKey


EG lyhyesti:

EG:n toimittamat vertikaaliset ohjelmistoratkaisut auttavat asiakkaita kasvattamaan liiketoimintaansa. EG työllistää yli 1500 henkilöä, joista suurin osa työskentelee Pohjoismaissa sekä yhteisessä kehitysyksikössä Puolassa. EG kehittää, toimittaa ja palvelee ohjelmistoillaan yli 21 000 asiakasta sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

Lue lisää aiheesta EG A/S